Veliki Buk - vodopad koji opravdava svoj naziv

Veliki Buk - vodopad koji opravdava svoj naziv

Things to do - general

Veliki Buk je vodopad na padinama Beljanice na rečici Vrelo, desnoj pritoci reke Resave.

Veliki Buk je smešten na oko 380 metara nadmorske visine, u blizini Resavske pećine. Visine je preko 20 metara i smatra se jednim od najviših vodopada u Srbiji.

Veliki Buk je najbolje posetiti u proleće jer je tada najbogatiji vodom i u potpunosti opravdava svoj naziv. Dok se ogromna količina vode svake sekunda obrušava sa 20 metara visine i dok se budete dovikivali sa osobama koje stoje na svega 2 metra od vas shvatićete da ovaj vodopad zaista pravi ogromnu buku.

Možete se i sami uveriti u to na ovom video snimku:

Do vodopada se lako dolazi, samo treba pažljivo pratiti putokaze ili navigaciju (pogledajte karticu sa mapom). Najpre treba doći do Ćuprije, autoputem E-75, bilo da idete iz pravca Niša ili Beograda. Iz Ćuprije krećete ka Despotovcu i iz Despotovca pratite signalizaciju ka vodopadu.

Prema tipu nastanka spada u akumulacione vodopade, nastale akumulacijom bigra. U podnožju je formirano jezerce male dubine, okruženo bigrenim blokovima.

Pod zaštitom je države, kao rezervat prirode od izuzetnog značaja.

Najlepši je u proleće jer se tada raspolaže najvećim vodenim potencijalom, ali u njegovim čarolijama se može uživati i za vreme letnjih vrućina.

Pored samog vodopada postoji nekoliko lepih etno restorana, a svega nekoliko kilometara dalje kanjon Resave i Resavska pećina.

Nažalost trenutno nema smeštajnih kapaciteta na ovoj lokaciji.

Nažalost trenutno nemamo putovanja koja obuhvataju ovu lokaciju.

Mape