Prerasti Vratne - džinovkse kapije koje uzimaju dah

Prerasti Vratne - džinovkse kapije koje uzimaju dah

Things to do - general

Prerasti Vratne su, bez sumnje, najveća atrakcija Negotinske krajine a možda i Srbije!

Vratnjanske kapije ili prerasti Vratne su visoki kameni lukovi koji predstavljaju ostatke nekadašnje velike pećine, koja je hemijskom erozijom i mehaničkim silama došla u svoj poslednji stadijum postojanja,  gde su od nje ostali samo 3 velika kamena luka kapije, koje svedoče o njenom postojanju.

prerasti vratne

Ove kamene kapije ili prerasti su veoma retke pojave u svetu, a ovde ih samo u kanjonu Vratne ima čak tri, dok ih u Istočnoj Srbiji ima više od 10! U Juti i Arizoni prerasti su najznamenitije atrakcije, dok kod nas mali broj ljudi uopšte zna za njih.

Vratnjanske kapije su veoma dobro sakrivene. Nalaze se kod Negotina, u kanjonu reke Vratne, koji se nalazi pored istoimenog manastira, nedaleko od istoimenog sela – Vratna.

Prva kapija udaljena je oko 200 metara od srednjovekovnog manastira, a prvi detaljan opis ovog područja ostavio je Austrijanac Feliks Kanic, cuveni balkanolog i veliki prijatelj srpskog naroda. Ubrzo je tu stigao i naš geograf Vladimir Karić (1887) a potom i rodonačelnik savremene srpske geografije Jovan Cvijić (1885).

Profesori Geografskog fakulteta u Beogradu dr Dragutin Petrović i dr Dušan Gavrilović utvrdili su u međuvremenu da je Mali prerast dugačak 15 metara, širine 30 i da je visina njegovog otvora 34 a dubina svoda deset metara.

prerasti vratne

Veliki prerast, ili druga Vratnjanska kapja, ima dužinu 45 metara, širinu 23, visinu 26 i dubinu svoda 30 metara, a Suvi prerast ima dužinu od 34 metra, širinu 15, visinu 20 i dubinu svoda deset metara. Ovaj treći je najmanje pristupačan i mlađi od prva dva. Istovremeno, on je i najlepši i najizazovniji za istraživače.

U blizini trećih kapija otkrivene su tri do sada neistražene pećine. Reč je o „pravim draguljima prirode“. Detaljna istraživanja ovih pećina tek predstoje, ali utvrđeno je, kažu speleolozi, da je pećina najbliža trećoj kapiji dugačka oko 400 metara, druga je nešto kraća ali atraktivnija, jer u sebi skriva malo jezero neobične lepote. Treća pećina je izuzetno velika i komplikovana, isprepletana brojnim hodnicima i tunelima.

prerasti vratne

Do kapija se stiže označenom stazom koja kreće od uzbrdo kroz šumu kod same kapije manastira Vratna. Do prve, tzv. „Male kapije“ biće vam potrebno 20-ak minuta hoda, kroz teren koji je takođe i lovište muflona i jelene lopatara. Do treće kapije će vam biti potrebno mnogo više vremena (oko 2 i po sata) pa budite pažljivi ukoliko se odlučite za takvu avanturu.

BITNA NAPOMENA: Gledajte da, ako je moguće, Vratnjanske kapije posetite u zimskoj polovini godine, kada svo lišće opadne, obzirom da bogata vegetacija izuzetno blokira pogled na prerasti.

Nažalost trenutno nema smeštajnih kapaciteta na ovoj lokaciji.

Nažalost trenutno nemamo putovanja koja obuhvataju ovu lokaciju.

Mape