Veliki i Mali Krš - Alpi Istočne Srbije

Veliki i Mali Krš - Alpi Istočne Srbije

Things to do - general

Veliki Krš je planinski prostor koji se diže do visine od 1.148 m, a nalazi se desetak kilometara severozapadno od Bora, zapadno od puta Bor – Gornjane.

Veliki Krš je dugačak je 9 km i širok do 3 km. Sa istoka, juga i zapada okružen je timočkom eruptivnom oblasti.

Izgrađen je od sprudnih krečnjaka kredne starosti. Na više lokaliteta sreću se šumski kompleksi, ali ima i teško pristupačnih lokacija iskonski čiste prirode. Nalazi se u sistemu rasednih gromadnih planina kojima prpadaju Kriveljski Krš, Veliki Krš, Bučjanski Krš i Stol sa Kosom, na šta je ukazao i Jovan Cvijić.

Ovo je verovatno jedan od najlepših opisa Velikog Krša:

Na desetak kilometara od Bora, istočno od planine Borski Stol, nepravedno zapostavljen i potcenjen, opružio se koliko je dugačak oko 12 km, visok 1.148 m, usamljeni greben Velikog Krša. Predstavlja uzak i nazubljen krečnjački planinski venac blage strane okrenute jugozapadu i veoma strmih stena okrenutih severoistoku. Pa ipak, iako mnogi planinari i ostali zaljubljenici u prirodu radije hrle njegovom komšiji, Borskom Stolu, ovaj lepotan predstavlja jedno od najspektakularnijih mesta u istočnoj Srbiji, s pravom nazvano „Alpi istočne Srbije“.

Izvor: lungful.net

Mali Krš nastavlja se na Veliki Krš u pravcu severa. Najviši vrh je Gavran (929 m). Dugačak je 6 km i širok do 2 km. Predstavlja deo razvođa između Porečke reke i Peka. Izgrađen je od krečnjaka i dobro pošumljen.

Nažalost trenutno nema smeštajnih kapaciteta na ovoj lokaciji.

Nažalost trenutno nemamo putovanja koja obuhvataju ovu lokaciju.

Mape