Zavojsko jezero - plavi zmaj na Staroj planini

Zavojsko jezero - plavi zmaj na Staroj planini

Things to do - general

Zavojsko jezero je smešteno na obroncima Stare planine i veoma je zanimljivo kako po svom nastanku tako i po sadašnjem izgledu.

Ono što je interesantno za Zavojsko jezero je da je veoma izduženog oblika, sa dužinom od 17 km pa iz vazduha izgleda kao neka plava zmija ili plavi zmaj.

Najveća njegova širina je oko 300 m, a dubina oko 70 m. Odlikuje se velikom prozirnošću i čistoćom vode, tako da voda u toku letnjih meseci, kad su visoke temperature, može fino da rashladi.

U toku leta najpovoljnije mesto za kupanje na jezeru je, zasigurno, deo kod nekadašnjeg sela Mala Lukanja.

Zavojsko jezero je urvinsko jezero i jedino jezero na teritoriji Srbije nastalo koluvijalnim procesom. Prirodna brana nastala je posle obilnih padavina u proleće 1963. godine. Padine Stare planine počele su da klize i tom prilikom su velike količine zemlje pregradile reku.

Novonastala prirodna brana je bila visoka preko 50 metara i 500 metara široka, a njena nestabilnost pretila je da dovede do prelivanja reke, čime bi bila potopljena sva naselja koja se nalaze nizvodno, a postojale su tvrdnje da bi bio ugrožen čak i grad Niš.

Relativno brzom reakcijom vojske, prirodna brana je probijena, čime je omogućeno njeno nadvišenje i izgradnja veštačke brane, koja i danas postoji. Vode ovog jezera se danas koriste za pokretanje generatora hidroelektrane „Pirot“.

Nažalost trenutno nema smeštajnih kapaciteta na ovoj lokaciji.

Vikend u Pirotu

Vikend u Pirotu

Momčilov grad - pirotska srednjevekovna tvrđava, Muzej ponišavlja u Pirotu, Zavojsko jezero - plavi zmaj na Staroj planini, Stara planina - čudesno carstvo vodopada i prirode, Pirot
Za Piroćance kažu da su cicije ali ovaj grad će vam nesebično dati sve za pravu avanturu u samo neko Više informacija

Mape