Divljansko jezero - pecaroški kutak

Divljansko jezero - pecaroški kutak

Things to do - general

Divljansko jezero je mali, vodeni biser uklješten u samom podnožju Suve planine, između starih srednjovekovnih naseobina, sela Divljane i Mokre, odnosno na putu koji iz Bele Palanke vodi ka Babušnici.

Jezero je ukotvljeno ispod same zadužbine braće Mrnjavčević, divljanskog manastira Sveti Dimitrije, koji datira s početka 14. veka.

Dakle, na pet kilometara iznad Bele Palanke, odnosno autoputa Niš – Pirot, nalazi se mala planinska, vodena oaza dostupna svim ljubiteljima čiste prirode, kupačima i rekreativcima u dugim toplim letima, koja je tokom cele godine izazovna za sportske ribolovce, a zimi posebno za lovce.

I tu u uvodnom delu priče nije još kraj!

Pokraj samog jezera, odnosno divljanskog manastira, nalazi se dečiji rekreativni centarodmaralište sa igralištima koje pruža velike mogućnosti za sportsko-rekreativni turizam.

Sasvim optimalni eko-prosek ugrožen je jedino leti, kad se na jezero sjati veći broj ribolovaca i izletnika. Ali, jezero, kao svoje, čuvaju ne samo članovi USR „Banjica” iz Bele Palanke, već i tamošnji lovci.

Zahvaljujući njihovim akcijama, kvalitetu vode i osobenoj konfiguraciji terena, Divljana sa okolinom i liči na uvani prirodni rezervat. U suštini, Divljansko jezero najlakše je telegrafski predstaviti golim geografskim parametrima.

Najdublji delovi jezera su kod brane. Međutim, zbog taloženja mulja, dubina se vremenom smanjuje, ali posle sanacije tu sad, po grubim procenama, iznosi oko 5 – 6 metara. Središnji deo akumulacije prekrivaju koreni trulih stabala, tako da ima (po)dosta „zakačaljki“ (zato fideraši budite posebno pažljivi!), dok onaj najistureniji – vezan za samo ušće Koritnice, dubok je od oko 1,5 – 2 m i obrastao je vodenom vegetacijom i predstavlja, na proleće, prirodno divljansko mrestilište.

ŠTA I KAKO SE PECA?

Pre nego što je pukla brana, u jezeru se pecalo, osim klena i krkuše, šaran, som, amur, tolstolobik, bodorka, crvenoperka, cverglan, kaugler, amurski čobačok, deverika…

Danas, posle ponovog poribljavanja, dominiraju šaran, babuška, klen, kaugler, deverika, bodorka, krkuša

DODATNA PONUDA?

Iako je jezero donekle urbanizovano, nije, ipak, na odmet da kad se odlučite da ga posetite na dan-dva ponesete sa sobom sve – od neophodnih prehrambenih do pomoćnih (ribolovačkih) artikala. Put je relativno dobar.

U jeku sezone, obavezno ponesite čizme. Ne samo zbog mogućnosti da vas iznenade blato i kiša, već i zbog nepristupačnih terena kojima je akumulacija delom, prema Kurilu okružena. Naime, na tom strmom kamenitom delu, na tzv. „Ribarskoj stazi“, leti ima i dosta zmija.

Nažalost trenutno nema smeštajnih kapaciteta na ovoj lokaciji.

Nažalost trenutno nemamo putovanja koja obuhvataju ovu lokaciju.

Mape