Borsko jezero - idealno mesto za odmor i venčanje

Borsko jezero - idealno mesto za odmor i venčanje

Things to do - general

Pre par godina na Borskom jezeru potpuno je renoviran hotel „Jezero“ čime je Borsko jezero postalo prava turistička destinacija.

Borsko jezero je veštačko jezero nastalo 1959. godine podizanjem brane i akomulacijom voda rečice Valja Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh.

Nadmorska visina jezera pri maksimalnom vodostaju iznosi 438 m. Površina jezera je 30 ha, a maksimalna dubina 49 m. Brana je dugačka 170 m i visoka 50 m. Od Bora je udaljeno 16.5 km, a od Brestovačke Banje 7 km.

U toku sezone, koja traje od početka maja do kraja septembra, temperatura vode dosiže i 26 stepeni Celzijusa, što je idealno za kupanje.

Za vreme hladnih zima na jezeru se pojavljuje led. U priobalnom pojasu debljina leda dostiže 30 cm.  Najviši vodostaji su u proleće, a najniži krajem leta i početkom jeseni. Razlika između maksimalnog i minimalnog vodostaja premašuje 10 m, što ne utiče baš povoljno na biljni i životinjski svet jezera.

Boja vode je zelenkasto – siva, a providnost do 3 m.

Na najlepšim lokacijama u priobalnom prostoru jezera uređene su betonske površine, na kojima leti ima puno kupača.

Postoje i staze za šetnju, igrališta, tereni za različite sportove, parking prostori, uređen Auto kamp koji je kapaciteta 300 prikolica.

Borsko jezero je okruženo listopadnim i četinarskim šumama i prirodnim zelenim proplancima i livadama.

Svake godine u vode jezerase ubacuje po nekoliko tonariblje mlađi,  sa ciljem das e obogati i poveća riblji fond. Borsko jezero, sa čistom i prozirno bistrom planinskom vodom, omiljeno je mesto sportskih ribolovaca istočne Srbije i šireg regiona.

Rado ga posećuju i bajkeri iz Srbije i zemalja regiona, pa i cele Evrope.

Pre par godina na Borskom jezeru potpuno je renoviran hotel „Jezero“ čime je Borsko jezero postalo prava turistička destinacija. Hotel i jezero su sada najpopularnije mesto za venčanja u istočnoj Srbiji, a uslovi za organizaciju konferencija ili pripreme sportista su fenomenalni.

Kupanje u jezeru ili običan vikend sa porodicom na Borskom jezeru je nešto što morate sebi dozvoliti!

Nažalost trenutno nema smeštajnih kapaciteta na ovoj lokaciji.

Nažalost trenutno nemamo putovanja koja obuhvataju ovu lokaciju.

Mape