Momčilov grad - pirotska srednjevekovna tvrđava

Momčilov grad - pirotska srednjevekovna tvrđava

Things to do - general

Pirotski ili Momčilov Grad je gradsko utvrđenje pored Nišave i nalazi se u samom gradu, odnosno na ulazu grad iz pravca Niša.

Grad je podigao Vojvoda Momčilo za vreme vladavine kneza Lazara ovim prostorima. Osmanlije su uspele da ga zauzmu, ali ga je 1386. godine povratio vojvoda Dimitrije, što je bio jedan od povoda za Kosovsku bitku 1389. godine.

Tokom prve polovine XV veka nalazio se na prostoru srpsko-osmanlijskih sukoba, tako da se povremeno nalazio u posedu srpskih despota Stefana i Đurđa, nakon čega je trajno priključen Otomanskoj imperiji. Utvrđenje je bilo u vojnoj upotrebi sve do prve polovine XX veka.

Obzirom na starost tvrđave i izuzetno veliki broj nemirnih događaja može se reći da su zidine grada prilično dobro očuvane.

Trenutno se radi na uređenju Momčilovog grada i vidljivi su jasni pomaci na platou ispred  tvrđave, uređene staze, posađena trava i uređeni parkovi.

Nažalost trenutno nema smeštajnih kapaciteta na ovoj lokaciji.

Vikend u Pirotu

Vikend u Pirotu

Momčilov grad - pirotska srednjevekovna tvrđava, Muzej ponišavlja u Pirotu, Zavojsko jezero - plavi zmaj na Staroj planini, Stara planina - čudesno carstvo vodopada i prirode, Pirot
Za Piroćance kažu da su cicije ali ovaj grad će vam nesebično dati sve za pravu avanturu u samo neko Više informacija