Negotinske pivnice - Rajac i Rogljevo

Negotinske pivnice - Rajac i Rogljevo

Things to do - general

Negotinske pivnice su kuće stare i po 200-300 godina, od kamena i blata, polu-ukopane, u kojima ljudi nikada nisu živeli.

Ove kuće nisu pravljene da u njima stanuju ljudi, već vino. Tako su nastala potpuno neverovatna naselja koja se sastoje samo od pivnica u kojima se čuvalo vino, jer tako građene kuće imaju idealne uslove za čuvanje i sazrevanje vina.

Ovih pivnica ima i u Štubiku, Tamniču i Smedovcu, ali su one u Rajcu i Rogljevu za sada nešto uređenije, očuvanije i afirmisanije.

Gajenje vinove loze u Krajini je u velikoj meri sačuvalo tradicionalni način podizanja vinograda, rezidbe, obrade i pravljenja vina.

Negotinske pivnice su građene su od kamena, često tesanog, od brvana ili bondruka, debelih zidova, često i preko 60 cm.

negotinske pivnice

Negotinske pivnice se više ne grade i u mnogim selima su kompleksi pivnica nestali, ostale su sačuvane Rajačke, Rogljevske, Smedovačke, Štubičke i Bratujevačke pivnice. Domaćini su se potrudili da neke od njih preurede u savremeni funkcionalni prostor, zadržavajući specifičan ambijent. Taj prostor su ponudili turistima i u pivnicama se može degustirati i kupiti vino.

 

Rajačke pivnice

 

Pivnice u selu Rajac se nalaze nedaleko od istoimenog sela, na brežuljku pored Timoka. Predstavljaju jedinstven arhitektonski kompleks vinskih podruma nastao od polovine XVIII do tridesetih godina XX veka.

Kompleks čini 270 pivnica oko centralnog trga sa česmom. Građene su od tesanog kamena i brvana, a pokrivene ćeramidom.

Podrumi su delimično ukopani u zemlju kako bi temperatura vrlo malo varirala tokom godine, a na spratu su prostorije za boravak u doba berbe i negovanja vina.

Veoma dobro vino možete kupiti već za od 200-500 dinara po litru.

Nedaleko od pivnica nalazi se staro seosko groblje koje je podjednako atraktivno. Iako zvuči morbidno, u pitanju je veoma staro groblje, na kojem spomenici predstavljaju prava umetniča dela sa velikom istorijskom vrednošću.

Rajac je vinogradarsko, ratarsko-stočarsko seosko naselje zbijenog tipa udaljeno 25 km južno od Negotina . Smešteno je na prosečno 80 metara nadmorske visine, na levoj dolinskoj strani Timoka, desne pritoke Dunava. Od Negotina se do ovog naselja može stići direktnim asfaltnim putem preko Veljkova i Rogljeva.

Značajan resurs ovog sela su Rajačke pivnice i izvanredna vina. Na rajačkim pivnicama možete degustirati i kupiti vino, videti kako se pravi po tradicionalnim metodama i kupiti suvenire.

Iznad pivnica, na 160- 250 m nadmorske visine, nalaze se čuveni rajački vinogradi. Posetioci mogu šetati vinogradarskim stazama, razgledati vinograde i učestovati u berbi grožđa.

Turističku ponudu upotpunjuje manifestacija Sveti Trifun, koja se održava 14. februara.

 

Rogljevske pivnice

 

Pivnice u selu Rogljevo predstavljaju kompleks od oko 150 pivnica. Većina je podignuta u XIX. veku, mada se smatra da ih je, kao i u drugim mestima, bilo i u XVIII. veku. Kao i ostala naselja pivnica fomirane su od nepravilnih uličica sa središnjim platoom sa zapisom i natkrivenim bunarom kao kulturnim i zbornim mestom.

Rogljevo je vinogradarsko ratarsko-stočarsko seosko naselje zbijenog tipa udaljeno 22 km južno od Negotina. Smešteno je na prosečno 120 metara nadmorske visine, na levoj dolinskoj strani Timoka.

Do sela se može stići direktnim asfaltnim putem preko Veljkova. Po predanju Rogljevo je jedno od najstarijih naselja u Krajini. Ostaci starina se nalaze na mestima Latinsko Groblje, Selište i Staro Groblje.

Značajni prirodni resursi za razvoj seoskog turizma na području ovog naselja su pogodno podneblje, bogata flora i fauna, šumski kompleksi, a posebno “bučine“ – inverzne bukove zajednice, lekovito bilje, pečurke i šumski plodovi i izvanredni uslovi za vinogradarstvo i proizvodnju kvalitetnih vina.

U neposrednoj blizini nalazi se kompleks vinskih podruma – Rogljevske pivnice i izletište Mokranjske stene.

U selu se održavaju vinogradarske svečanosti, od kojih je najpoznatija Rogljevska berba.

Pivnice sela Štubik nalaze se na oko 5 km od Negotina, a 15-ak od istoimenog sela. Nekada ih je bilo preko 300, a do današnjih dana je ostalo sačuvano tek tridesetak. Građene su kao prizemne drvene zgrade sa tremom, ili pak spratne sa podrumom.

Pivnice u selu Smedovac se za razliku od prethodnih kompleksa nalaze na samom ulazu u selo, na putu između Rogljeva i Rajca.

Osim pomenutih, treba napomenuti da je najveći kompleks pivnica nekada bio u selu Tamnič, sa kamenom popločanim ulicama i trgovima u kojima su radile trgovine. Međutim poslednja kamena pivnica u ovom kompleksu je porušena 1955. godine.

Nažalost trenutno nema smeštajnih kapaciteta na ovoj lokaciji.

Nažalost trenutno nemamo putovanja koja obuhvataju ovu lokaciju.

Mape