Beli Most u Vranju - priča o zabranjenoj ljubavi

Beli Most u Vranju - priča o zabranjenoj ljubavi

Things to do - general

Beli most je simbol Vranja i pronaći ćete ga na mnogim starim i novim fotografijama, razglednicama i snimcima iz Vranja.

Beli most se čak nalazi i na grbu grada Vranja i najpoznatiji je most na Vranjskoj reci.

Zovu ga i most Ljubavi.

Ovaj most vas neće impresionirati ukoliko ne znate njegovu priču.

Priča se da ga je podigla Turkinja Ajša.

Legenda kaže da je lepa Ajša zavolela mladog siromašnog Stojana. Jednom ih je u ljubavnom zagrljaju zatekao Ajšin otac, Selim beg. On ih je ubio, jer nije hteo zeta druge krvi, a ćerke se odrekao.

Na samrti Ajša je zamolila oca, da od novca spremljenog za njenu udaju sagradi most, i na tom mestu podugne spomenik njihovoj ljubavi. Beli most i danas krije tajne zabranjene ljubavi.

Nedavno je popravljen, pa je sada zaista beo, ali je nažalost time i postao pogodna podloga za ispisivanje grafita.

beli most vranje

Postoji zapis koji je nekada bio na mostu, na turskom, a prevod je sledeći :

“Ovaj most zvaće se Beli most, on će služiti za olakšicu. Voda koja ispod njega teće neka posluži ljudima za zdravlje! Prolaznici, prođite jedanput preko mosta i vratite se; videćete da je sagraden za dobro svakoga čoveka. Muhamede, Mustafo, posreduj za humanu vlasnicu Ajšu! O čuvaru, vlasnica sve dobrote i lepote, humana Ajša, poduži ovaj most da joj bog oprosti njene grehe i grehe njenih roditelja!“

Na samom mostu je veoma prijatno. Na njemu možete zastati, odmoriti, prepustiti se prošlim vremenima i videti Ajšu i Stojana kako se krišom sastaju negde pored reke, a možete zamisliti i kako je čitav ovaj predeo izgledao u tursko vreme. To Belom mostu daje posebnu dimenziju, te svakako toplo preporučujem da ga posetite.

Samo vas molimo – bez potpisivanja na mostu!

beli most vranje

Nažalost trenutno nema smeštajnih kapaciteta na ovoj lokaciji.

Nažalost trenutno nemamo putovanja koja obuhvataju ovu lokaciju.

Mape