Narodni muzej u Zaječaru

Narodni muzej u Zaječaru

Things to do - general

Narodni muzej u Zaječaru osnovan je 27. marta 1951. godine, kao zavičajna zbirka i jedan je od glavnih nosilaca kulturnog života grada.

Vremenom je prerastao u muzej kompleksnog tipa, sa odeljenjima: arheologije, istorije, istorije umetnosti i etnologije, koja imaju stalne izložbene postavke u zgradi muzeja, Radul-begovom konaku i Muzeju Timočke krajine u Boljevcu.

Od 1996. godine muzej ima i odeljenje dokumentacije, kao zasebno odeljenje.

Prikupljena građa se sistematski obrađuje, da bi se predstavila javnosti putem izložbi i razliitih publikacija (saopštenja na naučnim i stručnim skupovima, u katalozima i monografijama). Muzej u svojim zbirkama ima preko 17.000 predmeta. Zbirke su nastale zahvaljujući naučno-istraživačkim projektima, otkupu i poklonima.

Narodni muzej je jedan od glavnih nosilaca kulturnog života grada. Organizator je velikog broja izložbi, književnih večeri, koncerata, projekcija etnoloških i arheoloških filmova, predavanja, predstavljanja knjiga i dr. Za svoj dosadašnji rad muzej je nagrađen mnogobrojnim priznanjima. Muzej godišnje poseti oko 50.000 ljudi.

Lepota i kulturno-istorijski značaj eksponata svrstavaju Narodni muzej u Zaječaru u red najznačajnijih muzeja u Jugoslaviji. Pojedini eksponati zauzimaju istaknuto mesto u svetskoj kulturnoj baštini (mozaici, skulptura, arhitektonska dekoracija carske palate Romuliana).

U sastavu Narodnog muzeja Zaječar nalaze se sledeći objekti:

 

Izvor: TO Zaječar

Nažalost trenutno nema smeštajnih kapaciteta na ovoj lokaciji.

Nažalost trenutno nemamo putovanja koja obuhvataju ovu lokaciju.

Mape