Muzej ponišavlja u Pirotu

Muzej ponišavlja u Pirotu

Things to do - general

Pirotski muzej smeštej je u kući nekadašnjeg trgovca Hriste Jovanovića, poznatijeg kao Mali Rista, koji je bio veoma imućan, cenjen i poštovan u svoje vreme čak i od strane Turaka.

Ulaz u muzej će vas koštati samo 80 dinara a vredi i mnogo više. Kada prođete kroz kapiju imaćete utisak kao da ste već bili na tom mestu. Krivac je Zdravko Šotra, koji je ovaj prostor i kuću koristio za snimanje Zone Zamfirove a kasnije i Ivkove slave (upravo je muzej bio Ivkova kuća).

Uz lepu priču kustosa uživaćete u upoznavanju života Malog Riste i njegove porodice kao i u informacijama o životu i običajima u ono doba.

Mali Rista je podigao kuću kao dom za svoju porodicu. Po predanju građena je dve godine i dovršena je 5. aprila 1848. godine. O tome svedoči urezan tekst na spratu kuće.

Za zidanje kuće, Malom Risti je bila potrebna dozvola od turskih vlasti, jer je nameravao da to bude velika kuća na sprat, što je u to vreme bilo dozvoljeno samo Turcima. Ipak, Mali Rista je dobio dozvolu i tako je, na periferiji Pirota, podignuta jedna od najraskošnijih hrišćanskih kuća u Pirotu onog doba.

Prizemlje je služilo za svakodnevni život ukućana, a sprat za prijem viđenijih gostiju.

Između, na međuspratu, nalazi se Mala soba, koja nosi simpatičnu anegdotu. Naime, ova soba ne samo da je površinski mala već je u njoj i plafon veoma nizak, a još je niži sam ulaz u sobu što nije bio problem za Malog Ristu ali jeste za ostale ljude. Upravo u toj sobi je Mali Rista primao Turke, koji su, hteli to ili ne, morali da se sagnu ulazeći u sobu i tako činili naklon Risti koji ih je čekao unutra.

Istaknuto mesto u postavci pripada ćilimarstvu, po kojem je Pirot nadaleko čuven. Prostorom na spratu dominiraju pirotski ćilimi u svoj lepoti boja, šara i ornamenata.

Od 1953. godine, kuća je pod zaštitom države a od 1979. godine je spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Nažalost trenutno nema smeštajnih kapaciteta na ovoj lokaciji.

Vikend u Pirotu

Vikend u Pirotu

Momčilov grad - pirotska srednjevekovna tvrđava, Muzej ponišavlja u Pirotu, Zavojsko jezero - plavi zmaj na Staroj planini, Stara planina - čudesno carstvo vodopada i prirode, Pirot
Za Piroćance kažu da su cicije ali ovaj grad će vam nesebično dati sve za pravu avanturu u samo neko Više informacija

Mape