Muzej Hajduk Veljka u Negotinu

Muzej Hajduk Veljka u Negotinu

Things to do - general

Muzej Hajduk Veljka je smešten u objektu koji pleni svojom stilskom lepotom, kući oberkneza negotinskog iz polovine 19. veka – konaku kneza Todorčeta.

U Negotinu ćete na svakom drugom koraku videti neku asocijaciju na Hajduk Veljka, junaka koji je herojski branio Negotin od Turaka. U centru je njegov spomenik, kafane nose njegovo ime, kao i jela koja se služe u njima, a Hajduk Veljko je dobio i svoj muzej.

Muzej ima dva nivoa i tematski pokazuje detalje života Hajduk Veljka Petrovića, ali pre svega predmete koji pokazuju način na koji su tada ljudi u Negotinu živeli, šta su nosili i čime su se borili protiv Turaka.

U muzeju je izloženo oružje iz I Srpskog ustanka, predmeti pokućstva iz XIX veka i eksponati nastali kao rezultat umetničke inspiracije Hajduk Veljkom. Muzej je u sastavu Muzeja Krajine u Negotinu.

Veljko Petrović (u istoriji i u narodnom predanju poznatiji kao HAJDUK VELJKO) rođen je u selu Lenovcu kod Zaječara oko 1780. godine.U mladosti je bio čobanin kod vidinskog paše i sluga kod požarevačkog spahije, od koga je 1803. godine pobegao u hajdučku četu čuvenog hajdučkog harambaše Stanoja Glavaša.

muzej hajduk veljka

Na početku Prvog srpskog ustanka borio se protiv Turaka u ovoj hajdučkoj četi, a zatim u vojsci smederevske nahije. U ovom ustanku učestvo-vao je kao običan ratnik, pa „buljubaša“, a potom kao vojvoda i komandant, ratujući diljem ustaničke Srbije.

Nakon oslobođenja Beograda 1807. godine namolio je Karađorđa (vrhovnog vožda Prvog srpskog ustanka) da mu dozvoli da ode u Crnu Reku i digne ustanak protiv Turaka, što mu je Karađorđe udovoljio.

U borbama protiv Turaka se isticao izuzetnom smelošću, odvažnoću i hrabrošću.

Iako su ga mnogi savetovali, čak i Vuk Karadžić, da Negotin ne brani iz grada već da vojsku skloni na okolna brda odakle će lakše kontrolisati situaciju, Veljko je bio uporan da ne beži iz Negotina. Nakon dugih borbi i opsade Negotina, nadmoćniji i daleko brojniji Turci zauzimaju grad a Hajduk Veljko gine u odbrani. Poznate su njegove reči tih poslednjih dana:

„Glavu dajem, Krajinu ne dajem!“

Grob Hajduk Veljka Petrovića i mnogih drugih junaka nalazi se u staroj crkvi rođenja presvete Bogorodice. Jednu od svojih rukoveti Mokranjac je posvetio upravo Hajduk Veljku.

Nažalost trenutno nema smeštajnih kapaciteta na ovoj lokaciji.

Nažalost trenutno nemamo putovanja koja obuhvataju ovu lokaciju.

Mape