Muzej kuća Bore Stankovića u Vranju

Muzej kuća Bore Stankovića u Vranju

Things to do - general

Muzej kuća Bore Stankovića nalazi se u Baba Zlatinoj ulici, koja je dobila ime po baba-Zlati, Borinoj babi po ocu.

Iako je u Vranju proveo samo detinjstvo, a ostatak života u Beogradu, Bora je pisao o Vranju kao da nikada iz njega nije ni otišao. Dok su tadašnje generacije u Beogradu težile prozapadnim kulturnim i književnim idealima Bora je ostao dosledan svojoj tradiciji, i pisao o onome što nosi u duši.

Bora je još kao mlad upio sav taj vranjski mentalitet, ponajviše zahvaljujući njegovoj baba Zlati, koja ga je odgajila i koja je imala običaj da mu često i dugo priča o Vranju, Vranjancima, vranjanskim porodicama i njihovim sudbinama. Sve to, Bora je kasnije pretočio u svoja najpoznatija književna dela – Nečista krv, Koštana, Stari dani,…

Kuću je Bora prodao još za života, nakon smrti baba-Zlate, kako bi mogao da finansira završetak studija u Beogradu. Imajući želju da se vrati u svoje Vranje koje je mnogo voleo, gradio je novu kuću, samo u drugom delu grada, ali uzalud, smrt je stigla neočekivano.

Mnogo godina kasnije, opština je otkupila kuću Bore Stankovića, rekonstruisana je i predstavlja tipično vranjsko domaćinstvo s početka 20. veka.

U dvorištu se nalazi bašta, stari dud, kaldrma i bunar, kao i letnja kuhinja. Okružena loznicama, cvećem, u proleće liči na jedan davno zaboravljeni Borin svet, satkan od prošlosti, mirisa, i skriven od modernog doba.

Dodatnu čar muzej-kući Bore Stankovića daje činjenica da se nalazi u Baba Zlatinoj ulici, koja je očuvana prilično autentično, i zadržala je fizionomiju ondašnjih gradskih ulica u Vranju – kaldrma, uska ulica, dvorišta sakrivena iza zidina prekrivenih ćeramidom, sa drvenim kapijama… Ukoliko zanemarite po neki moderan automobil parkiran u ovoj ulici lako se možete vratiti par stotina godina unazad i zamisliti kako je život u Vranju nekada izgledao.

Kuća Bore Stankovića je posećena od gotovo svih turista, jer prosto je šteta ne videti takav svet, svet koji je nekad postojao , a postoji i danas samo za sebe.

Nažalost trenutno nema smeštajnih kapaciteta na ovoj lokaciji.

Nažalost trenutno nemamo putovanja koja obuhvataju ovu lokaciju.