Manastir Vratna kod Negotina

Manastir Vratna kod Negotina

Things to do - general

Manastir Vratna nalazi se nedaleko od čuvenih Prerasti Vratne, kamenih kapija na istoimenoj reci. 

Manastir Vratna pripada eparhiji timočkoj Srpske pravoslavne crkve i nalazi se kod istoimenog sela, nedaleko od Brze Palanke. Smešten je na obali istoimene reke, poznate po svojim prirodnim kamenim mostovima, koji su najviši u Evropi.

Prema narodnom predanju podigao ga je arhiepiskop Nikodim (1317. – 1324) početkom 14. veka za kralja Milutina Nemanjića.

Manastir Vratna je tokom vekova više puta rušen i obnavljan, a danas je aktivan ženski manastir.

Njegova crkva je posvećena Vaznesenju Gospodnjem (Spasovdan), a pored nje se nalaze dva konaka. Sama građevina je jednostavna jednobrodna crkva sa polukružnom apsidom i zvonikom podignutim na ulazu. Njena dužina iznosi 16 metara, širina 7.5 m, dok su joj zidovi debeli 2.5 metara.

Manastir je obnovljen 1415. godine, a u drugoj polovini 18. veka je zapusteo. Stanko Frajkor, koji je kasnije postao negotinski oborknez, je obnovio manastir, ali su ga Turci već 1813. godine spalili, posle propasti Prvog srpskog ustanka.

Manastir Vratna je ponovo obnovljen 1837. godine, a 1856. godine su meštani okolnih sela (Jabukovac, Vratna i Urovica) podigli konak zapadno od crkve.

Poslednju obnovu manastir je doživeo 1937. godine.

Manastir je ime dobio po ogromnim, do trideset metara visokim, vratima ili kapijama ‘isklesanim’ u stenama korita reke Vratne koja ih je stotinama hiljada godina dubila i oblikovala. To su ustvari ostaci svodova nekadašnje pećine kroz koju je tekla reka. Kapija ukupno ima tri – prva vrata zovu se Veliki prerast, druga Mali prerast a treća Suvi prerast.

Ceo kompleks Vratne, selo , manastir i kapije, okružen je rekama i šumama i predstavlja jednu od najzanimljivijih turističkih destinacija Negotinske krajine. 

Nedaleko od manastira nalazi se lovački dom vlasništvo ‘Srbija šuma’ sa rezervatom krupne divljači (jelen i muflon).

Nažalost trenutno nema smeštajnih kapaciteta na ovoj lokaciji.

Nažalost trenutno nemamo putovanja koja obuhvataju ovu lokaciju.

Mape