Niš

Niš

Things to do - general

Niš je kulturni, privredni, administrativni i univerzitetski centar jugoistočne Srbije.

Niš je treći grad u Srbiji posle Beograda i Novog Sada. Smešten je na reci Nišavi, u Nišavskoj kotlini, okružen planinama uz veoma prijatnu godišnju klimu.

Grad odavnina poznat kao „kapija istoka i zapada“ jer se nalazi raskrsnici puteva koji spajaju Evropu sa Bliskim Istokom. Niš je rodni grad čuvenog rimskog imperatora Konstantina Velikog koji je 313. godine Milanskim ediktom priznao hrišćanstvo za zvaničnu religiju Rimskog carstva.

Danas je Niš grad sa više od 250.000 stanovnika, smešten na koridoru 10. Niš ima svoj aerodrom Konstantin Veliki zahvaljujući kojem je poslednjih godina sve više turista u Nišu.

 

Šta videti u Nišu?

 

Iz Niša ne smete otići a da prethodno ne posetite najznamenitije spomenike ovog grada: Medijanu, Ćele kulu, spomenik na Čegru, logor, memorijalni park Bubanj i tvrđavu.

Kada krenete ka Medijani nastavite i do Niške Banje, koja se nalazi na samo 12 km od Niša.

Ljubitelje prirode čekaju padine brojnih planina u okolini, a naročito je interesantna Suva planina. Niš je i centar avanturizma pa se ovde možete oprobati i u alpinizmu, speleologiji, paraglajdingu.

Nemojte zaboraviti ni muzej, saborni hram, sinagogu, džamiju… Sve ove lokacije nalaze se u samom centru grada koji je takođe veoma zanimljiv i interesantan. Pauzu napravite na keju posmatrajući Nišavu ili u čuvenom kazandžijskom sokačetu posmatrajući ljude.

Veče je rezervisano za kafanu, iako je Nišlije rado praktikuju i u toku dana. “Niški merak” je nadaleko čuven. Kafana je institucija podjednako popularna kod svih generacija i nezaobilazna je stanica svakoga ko poseti Niš.

O hrani u Nišu se može pisati danima, ali ćemo vam prepustiti da je sami istražite i okusite. Mi ćemo samo podsetiti da su niški burek i niški roštilj za nepropustiti.

Istorija i kultura

Kao jedan od najstarijih gradova Evrope, Niš poseduje bogatu riznicu istorijskog nasleđa, od samog nastanka civilizacije do danas.

Praistorijska nalazišta - Bubanj,  Velika humska čuka i Medijana svedoče o postojanju prvih naselja u okolini Niša još u dalekom neolitu, eneolitu i bronzanom dobu.

Poreklo imena grada nije pouzdano utvrđeno, mada postoje priče o Keltskom mitu da je grad dobio ime Vilin grad po Vilinoj reci jer su ga vile iz reke, nakon čestih rušenja, preko noći obnavljale. Pod imenom Naisus prvi put ga spominje Klaudije Ptolomej u knjizi "Geografija" sredinom II veka, a navodi ga kao najveći grad u Dardaniji.

Razvoj antičkog Naisusa išao je od samog osnivanja uzlaznom putanjom. Podigunt je krajem I veka pre Hrista kao vojna baza na desnoj obali Nišave, na prostoru koji danas zauzima niška Tvrđava, da bi nakon formiranja provincije Gornja Mezija, od 15. godine posle Hrista, postao, osim vojnog i strateškog, i značajan trgovački centar.

Tokom vladavine Marka Aurelija (161. – 180. godine) grad toliko dobija na značaju da dobija status „municipijuma“ - grada sa određenim stepenom samoupravnog prava.

Pravi procvat antički Naisus doživljava u periodu od III do V veka. U doba kada je u njemu rođen čuveni rimski imperator i vojskovođa Flavije Valerije Konstantin (Konstantin Veliki), 274. godine, Niš postaje snažan i neosvojiv „kastrum“, a u doba kada Konstantin postaje vladar cele Rimske imperije, Niš, koga je Konstantin bogato ukrasio postaje značajan administrativni, ekonomski i vojni centar provincije Gornja Mezija.

Konstantin Veliki predstavlja značajnu istorijsku figuru kako u svetskoj tako i u istoriji Niša.

Poznat je ne samo kao vladar i mudar vojskovođa već i kao veliki vizionar i pobornik hrišćanstva. Njegove vizije i snovi u kojima mu se ukazivao „labarum“ ili „hristov monogram“ i reči Hristove: „Pod ovim znakom ćeš pobediti“ (In hoc singno vinces) vodili su ga u mnoge bitke u kojima je pobeđivao daleko mnogobrojnije neprijatelje, tako da je logičan sled događaja bilo priznavanje hrišćanstva za zvaničnu rimsku religiju 313. godine čuvenim Milanskim ediktom.

Svetska istorija i istorija hrišćanstva zauvek će ga pamtiti kao nekog ko je hrišćanstvo iz katakombi i gladijatorskih arena izveo na svetlost dana i utro put daljem razvoju jedne od najrasprostranjenijih svetskih religija. Njegov portret – glava cara Konstantina u bronzi (IV vek), pronađen u koritu reke Nišave, čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu (kopiju možete videti u Arheloškoj sali Narodnog muzeja u Nišu) kao značajno istorijsko i nacionalno blago.

 

Osim ostataka antičkog Naisusa koji su pronađeni na prostoru Tvrđave (ostaci antičke ulice, objekti sa svodovima i terme) o bogatstvu života Rimljana svedoči i arheološko nalazište Medijana, koja otkriva da su stanovnici Naisusa naseljavali ne samo uže jezgro grada već i njegovu okolinu. Tako se pretpostavlja da je Medijana predstavljala značajan centar za distribuciju i snabdevanje osnovnim životnim namirnicama kako grada tako iu sistemu distribucije  na nivou Carstva.

Od polovine VI veka Niš je na udaru slovenskih plemena, koji će ga polovinom VII veka osvojiti i početi njegovo naseljavanje. Time započinje srednjovekovno razdoblje grada.

Istorijski značajan period za grad ponovo počinje u XI i nastavlja se kroz XII vek, kada Niš, u doba velikog župana i poznatog srpskog vladara Stefana Nemanje, ulazi u sastav srpske države.

Turci 1386. godine osvajaju Niš i drže grad sa kraćim prekidima (austrijska osvajanja u 17. veku) sve do 1878. godine. Tokom petovekovne Turske vladavine Niš postaje središte vojne i upravne vlasti. Niška Tvrđava građena je u periodu od 1719 do 1723. godine i spada u najlepša i najočuvanija turska zdanja na Balkanu.

Stanovništvo Srbije više nije moglo da trpi turska ugnjetavanja, tako da 1804. godine, na čelu sa Karađorđem Petrovićem, podiže ustanak.

Jedna od čuvenih bitaka I srpskog ustanka dogodila se na brdu pokraj Niša - Čegru, 31.maja 1809. godine. Tog dana je vojvoda Stevan Sinđelić, koji nije mogao da se izbori sa daleko brojnijom turskom vojskom, pucao u skladište baruta i poginuo dostojanstvenom smrću zajedno sa svojim saborcima. O tragičnoj pogibiji u ovoj bitci govore spomenici Ćele kula i spomenik na Čegru.

Posle oslobođenja od Turaka, Niš konačno prestaje da bude orijentalna „kasaba“, izgrađuje se prema savremenim urbanističkim planovima, doživljava kulturni procvat i politički se razvija u pravi evropski grad.

Od oktobra 1915. godine do oktobra 1918. godine Niš je pod okupacijom nemačkih, austrijskih i bugarskih trupa. Oslobađa ga srpsko-francuska vojska pod komandom vojvode Petra Bojovića.

U periodu II svetskog rata od 1941. godine do 1945. godine Niš je važna strategijska tačka na putu za Solun i Crno more. Pretrpeo je žestoka bombardovanja i brojne represalije od strane nemačkih okupacionih trupa o čemu svedoče koncentracioni logor Crveni Krst i memorijalni park Bubanj.

Niš je oslobođen 14. oktobra 1944. godine.

New City Hotel

New City Hotel

Vožda Karađorđa 12, Niš
New City Hotel & Restaurant nalazi se u samom centru Niša i odličan je izbor smeštaja bilo da u Više informacija

Nažalost trenutno nemamo putovanja koja obuhvataju ovu lokaciju.

Mape