Kladovo

Kladovo

Things to do - general

Grad brodogradnje, dunavskih alasa i crnog kavijara, energetičara i turističkih radnika.

Nedaleko od Kladova nalazi se HE Đerdap, koja ima veliki privredni značaj za ovaj kraj.

Upravo zahvaljujući toj elektrani Dunav je ovde širok i veoma miran, što su u Kladovu iskoristili za uređivanje jedne od najlepših rečnih plaža u Srbiji.

Opština Kladovo je malena opština na samom istoku Republike Srbije. Po zadnjem popisu broji nešto više od 20.000 stanovnika, dok sam grad Kladovo ima oko 9.000 stanovnika. Najbliži gradovi su Negotin na 56 km i Donji Milanovac, na oko 60 km. Sa jedne strane joj je granica međunarodna reka Dunav a sa druge strane šume na obroncima planine Miroč.

Još u vreme Josipa Broza Kladovo je proglašeno za turističko područje od posebnog značaja, ali tek u poslednjih nekoliko godina se ozbiljno radi na razvoju ove privredne delatnosti.

U Kladovu ne propustite Muzej Đerdapa, da biste se upoznali sa istorijatom i načinom života na ovom delu Dunava nekada, a zatim izađite malo u samu varoš i prošetajte izuzetno lepo uređenim turističkom mestom.

Hotelijerstvo u Kladovu, kao i pružanje usluga privatnog smeštaja, su u stalnom porastu iz godine u godinu, pa Kladovo beleži sve veći broj turista. Uspešno se realizuju i manifestacije kao što su Etno festival i Zlatna bućka Đerdapa.

Blizu plaže nalaze se i dva veća hotela – Aquastar Danube i Hotel Đerdap. Iako pored ovih hotela ima i dosta privatnih iznajmljivača smeštaja naš savet je da svoj smeštaj rezervišete pre nego što dođete u Kladovo, jer se lako može desiti da, usled nekog dešavanja, kompletan smeštajni kapacitet opštine bude popunjen.

Auto kampovi u Brzoj Palanci i Ljubičevcu su postali meka za ribolovce i druge namernike koji vole miran i jeftin odmor pored reke.

Bogato istorijsko nasleđe ovog kraja Srbije pruža niz mogućnosti za obilaske počev od Trajanovog mostaTrajanove table, turske tvrđave Fetislamnapuštenog manastira iz 14. veka u selu Manastirica.

U Kladovu je svojevremeno privremeno živeo i Vuk Stefanović Karadžić.

Interesantno je da su sve destinacije slobodne za ulaz pa uz angažovanje jednog vodiča možete u svojoj režiji priuštiti sebi šetnju kroz burnu istoriju ovih krajeva. Ako, pak, niste za šetnju, možete to sve postići posetom Arheološkom muzeju u Kladovu.

Veliki deo opštine (skoro 40 %) leži u Nacionalnom parku Đerdap, pa je flora i fauna ovog područja pod I kategorijom zaštite države.

Od bisera prirode tu su nezaobilazni vodopad Blederije, Mali i Veliki Štrbacpećine Banja i Miličina pećina.

Nažalost trenutno nema smeštajnih kapaciteta na ovoj lokaciji.

Nažalost trenutno nemamo putovanja koja obuhvataju ovu lokaciju.

Mape