Prolom Banja, Prolom voda i Prolom pivo

Prolom Banja, Prolom voda i Prolom pivo

Things to do - general

Prolom Banja je idealno mesto za rehabilitaciju i wellness odmor koje se nalazi u ataru naselja Prolom na jugu Srbije, poznatom, pre svega, po Prolom vodi.

Prolom Banja je jedna od tri kuršumlijske banje (Lukovska i Kuršumlijska, koja nije u funkciji) i najčuvenija je po svojoj Prolom vodi.

Osim ispijanja vode u Banji se možete prepustiti hidroterapijama (kupanje, podvodne masaže, lokalne kupke, biserne kupke), blatnoj terapiji i elektroterapiji.

Prolom Banja je smeštena je na južnim padinama planine Sokolovice i šumovitim obroncima Radana, na 550 do 668 metara nadmorske visine, što je odredilo njenu klimu.

Blizina planina koje je okružuju i prisustvo čistog planinskog vazduha čini Prolom Banju, između ostalog i klimatskim lečilištem.

Lekovitost Prolom vode medicinski je ispitana i dokazana nebrojano puta u praksi. Svi koji imaju problem sa bubrezima i mokraćnim putevima, organima za varenje, kožom i reumatizmom neka dobro razmisle o poseti ovoj banji.

prolom banja

Mesto u kojem se puni Prolom voda.

Od smeštajnih kapaciteta ističe se hotel Radan koji pored osnovnih hotelskih funkcija gostima nudi i medicinske i Wellness tretmane.

SPA i Wellness programi su idealni za one koji nemaju zdravstvenih problema i „resetovaće“ vas u potpunosti. Kako reče jedna starija gospođa „zdravlje se čuva dok si zdrav“.

U Prolom Banji se sprovodi i poseban program “Briga o lepoti”, koji obuhvata bioelektrično toniranje lica, kompleksnu terapiju celulita, ručnu masažu tela i terapiju “bioptronom”.

Kad ste u Prolom Banji obavezno svratite i do Etno krčme. Priče o jagnjetini i ostalim specijalitetima ispod sača koji se ovde pripremaju postaju popularne kao i legende o Đavoljoj varoši koja se nalazi nedaleko od ove banje.

prolom banja etno krčma

Etno krčma u Prolom Banji

Naravno, dobar zalogaj treba dobro i zaliti a u Prolom Banji ćete imati prilike da to učinite sa možda i najboljim pivom koje ste do sada probali. Zamislite, ovo pivo se zove Prolom pivo, a pravi se od Prolom vode.

Koliko ste puta imali prilike da pijete pivo napravljeno od lekovite vode?

Prolom pivo se može popiti samo u Prolom Banji i u još nekoliko mesta u opštini Kuršumlija. Verujte nam, ukus ovog piva je božanstven.

prolom banja i prolom pivo

Prolom pivo, služi se sveže, nepasterizovano, napravljeno od Prolom vode.

U neposrednoj blizini Prolom banje nalaze se brojne znamenitosti, a za samu banju su vezane razne legende. Jedna od znamenitosti je crkva brvnara Lazarica, koja je od hotela „Radan“ udaljena svega 2,5 km.

Crkva nosi zvanični naziv „Hram Sv. Vaskresenja Lazara“ i kao što joj samo ime kaže, posvećena je Caru Lazaru. Nalazi se u dolini Prolomske reke, a u slivu reke Toplice. Smeštena je u ataru sela Prolom, na 640 m. nadmorske visine. Sagrađena je oko 1890. god na temeljima starog hrama koji se prethodno tu nalazio, u stilu građenja crkvi u Golijskom kraju (jer su je izgradili doseljenici sa Golije).

Legenda kaže da su se baš u ovoj crkvi pričestili ratnici srpske vojske pred polazak u Kosovski boj. Nakon samog čina pričešća, ratnici su, moleći se Bogu za pobedu na Kosovu, šest puta obišli crkvu. Posle toga su neobična i u narodu poznata „uvijena stabla šljive“, rasla u dvorištu i uvijala se u smeru u kome su ratnici obilazili crkvu. Neka stabla su izumirala, nicala su nova, ali je uvek bilo i ostalo šest stabala šljive.

Ova stabla se i danas nalaze u neposrednoj blizini Lazarice i predstavljaju nesvakidašnju atrakciju.

Za motorizovane posetioce Prolom Banja je odličan centar topličke destinacije iz koje mogu obići razne znametiosti u okolini. Sem pomenute crkve, na 1,5 km. udaljenosti nalazi se i crkva Sv. Petke, zatim Đavolja varoš koja je planinarskom stazom udaljena oko desetak kilometara, a obilazni put za automobile koji vodi do Аavolje varoši, dug je 27 km. Neizostavni su izleti do obližnje Lukovske banje ili arheološkog nalazišta Pločnik.

 

Lekovita svojstva Prolom Banje

 

Terapijski blok je kapaciteta 1.500 pacijenata dnevno. Banjski tretman obuhvata pijenje lekovite vode, hidroterapiju, terapiju blatom, elektroterapiju, kineziterapiju i ručnu masažu.

U okviru terapijskog bloka gostima je na raspolaganju ultrazvuk, radi preciznog utvrđivanja dijagnoze, kao i laseroterapija. Sve vrste terapije se obavljaju pod nadzorom medicinske službe.

Prolom voda se pakuje i flašira od 1989. god. Nova fabrika vode puštena je u rad 2005.god. Voda se crpi sa dubine od 220 m i pakuje bez fizičkih i hemijskih promena. Prolom voda pripada vodama visokih balneoloških vrednosti. Ona je: azotna, visokoalkalna, niskomineralizovana, natrijum hidro – karbonatna, silicijumska hipoterma. Dakle, glavne balneološke vrednosti prolom vode su: alkalitet, prisustvo ozona i silicijumske kiseline, uz malo učešće fluora.

Prolom voda, zahvaljujući jedinstvenim karakteristikama ispoljava višestruko blagotvorno dejstvo na organizam:

  • Visoka alkalnost (pH 9,2) – čini je idealnom za uspostavljanje pH ravnoteže
  • Nizak sadržaj rastvorivih minerala, posebno natrijuma – omogućava da je mogu piti osobe svih uzrasta u velikim količinama
  • Detoksikaciono dejstvo – ispira i čisti ćelije od toksina, slobodnih radikala i štetnih materija
  • Velika moć hidratacije – brzo se apsorbuje, hidrira i osvežava ceo organizam

Pomaže u lečenju:

  • Bolesti bubrega i mokraćnih puteva
  • Bolesti organa za varenje
  • Kožnih bolesti
  • Bolesti lokomotornog aparata
  • Bolesti perifernih krvnih sudova
  • Bolesti poremećaja metabolizma

Kao i većina ostalih banja u našoj zemlji i Prolom Banja ima veoma dugu tradiciju i bogatu prošlost. Na osnovu arheoloskih istraživanja pretpostavlja se da su lekovite vode Prolom Banje korišćene neprekidno od praistorije, do mladjeg turskog doba kada su sve banje u Srbiji zapustele.

Posle Prvog svetskog rata počinje lokalno korišćenje toplih izvora na privatnom posedu porodice Ćurčić, a od 1956. godine širi se glas o čudotvornom izlečenju pojedinih banjskih gostiju.

Od 1961. godine zemljište sa toplim izvorima postalo je vlasnistvo preduzeća „Planinka“ iz Kuršumlije i to je omogućilo vrlo intenzivan razvoj banje i širenje banjskog naselja.

Već 1968. god. podignut je hotel „Radan“ koji je prvobitno imao samo 28 ležajeva. Već 1976. dograđen je depandans sa još 128 ležaja. 1982. godine hotel je ponovo proširen i dograđen, a u to vreme geoistražnim bušenjem dobijeno je oko 11 l lekovite vode u sekundi (temperature 29°C). Zatim se gradi i drugi depandans sa 270 ležajeva (1989. god.) i hotel dobija terapijski blok i deo sa bazenom.

Sada je hotel opremljen savremenom opremom za smeštaj, dijagnostiku, lečenje, terapiju i rekreaciju.

Nažalost trenutno nema smeštajnih kapaciteta na ovoj lokaciji.

Nažalost trenutno nemamo putovanja koja obuhvataju ovu lokaciju.

Mape