Jugoistočna Srbija

Zaplovite u svet drevnih civilizacija i kultura, doživite iskonsku prirodu i čudotvorne banje, provedite odmor na vodi ili snegu, probudite svoja čula svakim zalogajem, upoznajte divne i srdačne ljude…  Otkrijte jugoistočnu Srbiju!

Jugoistočna Srbija bila je naseljena je još u kamenom dobu. Mnoštvo različitih naroda, plemena, osvajača, religija i kultura gradili su izuzetno burnu istoriju ovog prostora. Da pomenemo samo neke – prastare kulture Lepenskog Vira i Starčeva, Tračani, Dačani, Iliri, Kelti, moćno Rimsko carstvo, Vizantija, Huni, Sloveni i dr., dinastija Nemanjića, Osmanlijsko carstvo. Regiju nisu zaobišli ni Prvi i Drugi svetski rat.

felix romuliana

Felix Romuliana kod Zaječara

Zbog svog geografskog i strateški važnog položaja, jugoistočna Srbija, kao i cela Srbija uostalom, bila je predmet interesovanja mnogih vladara i osvajača.

Ovo je jedna od kulturno najraznovrsnijih regija Evrope, sa raskošno bogatim kulturnim nasleđem. Granice između nekadašnjih velikih carstava su presecale ovu teritoriju kroz duge periode istorije: između Istočnog i Zapadnog dela Rimskog carstva i između Otomanskog i Austrijskog Carstva, između socijalističkog Istoka i kapitalističkog Zapada.

Prema konceptu ovog projetka Jugoistočna Srbija nalazi se u središnjoj zoni Balkanskog poluostrva.

Teritorija regije je nepravilnog izduženog oblika i pruža se pravcem sever – jug, od Đerdapa na severu pa do Dukata na jugu. Vazdušna udaljenost između najsevernijih i najjužnijih delova iznosi oko 275 km, dok najveća vazdušna udaljenost između zapadnih i istočnih tačaka iznosi oko 120 km.

Naravno, kako je ovde reč o turističkoj regiji, ne mogu se povući neke oštre i precizne linije, jer turizam ne poznaje administrativne granice, već granice turističke regije određuju sami turisti.

Veliki saobraćajni značaj za regiju imaju međunarodni Koridor X (Salcburg – Solun) i reka Dunav kao međunarodni koridor VII, koji povezuje Evropu sa Crnomorskim basenom. Geografski položaj regije je izuzetno povoljan.

Jugoistočna Srbija ima umerenokontinentalnu klimu, u kojoj su izražena sva 4 godišnja doba, uz to da ima mnogo manjih prostornih celina koje imaju svoju osobitu mikroklimu.

veliki krš

Veliki Krš

Najtopliji mesec je jul, a najhladniji januar. Prosečne temperature za januar kreću se od -0.5 ºC do -4.5 ºC, a za jul od 18.7 ºC do 23.4 ºC. Vlažnost vazduha je povoljna i smanjuje se od severa ka jugu. Oblačnost se takođe smanjuje od severa ka jugu ali se i povećava sa nadmorskom visinom.

Padavine imaju uglavnom kontinentalni režim, i u proseku iznose oko 950 mm godišnje. U zimskim mesecima izlučuju se u vidu snega, koji se u zavisnosti od nadmorske visine, može zadržati više meseci i može obrazovati pokrivač znatne debljiine. U letnjim mesecima moguća je i pojava grada. Slana, rosa, inje i poledica, kao tipovi tzv. „niskih padavina” su takođe česta pojava.

 

Zašto jugoistočna Srbija?

 

Prostor jugoistočne Srbije po našem konceptu obuhvata prostor Istočne, Jugoistočne i deo Južne Srbije. Ovaj i ovakav prostor je uzet iz više razloga, a samo neke od njih ćemo navesti ispod.

memorijalni-park-bubanj

Memorijalni park Bubanj u Nišu

Na prostoru jugoistočne Srbije nalazi se čak 61% (njih 28) od ukupnog broja opština u Srbiji koje su označene kao devastirane, i u njima živi preko 165000 stanovnika. Ove opštine imaju BDP po glavi stanovnika ispod 60% od republičkog proseka, a većim delom i ispod 30% republičkog proseka.  Ostale opštine ovog područja su uglavnom svrstane u red nerazvijenih ili slabo razvijenih. Stopa dugotrajne nezaposlenosti na prostoru jugoistočne Srbije premašuje 67%.

Prostor „naše“ jugoistočne Srbije poseduje izuzetan turistički potencijal, kako u prirodnim lepotama i retkostima, tako i u bogatom kulturno-istorijskom nasleđu. Ipak, ovo je prostor koji se nepravedno zapostavlja kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou, i to ne samo u sektoru turizma.

Turizam ima izuzetno veliki značaj za privredu nekog prostora. Ipak, da bi se od turizma dobili svi pozitivni efekti, neophodno je upravljati njegovim razvojem na kvalitetan, planiran i organizovan način.

Dakle, imali smo u vidu značaj, potrebnost pa i neophodnost jednog ovakvog projekta, koji će podići ugled jugoistočne Srbije na turističkom tržištu, rešiti neke konkretne probleme u turističkoj privredi i time doprineti poboljšanju opšte ekonomsko-socijalne slike ovog dela Srbije.

Ukoliko želite da doprinesete ovom projektu na bilo koji način možete nas kontaktirati.